BANNER


Banner

CLICK THIS PLZ!

***CLICK ME PLEASE*** (TQVM :D)

WELCOME!


I made this widget at MyFlashFetish.com.

WELCOME to B3sG!LeR's NeSt

WELCOME to B3sG!LeR's NeSt!

Welcome to my blog!

Therefore, if you have some ideas and comments, don't forget to message me or leave message on the shoutbox!

Thanks for viewing and don't forget to follow my blog! ^_^

Enjoy ur stay here @ B3sG!LeR's NeSt

FOOTNOTE: For those who don't understand 'Malay' and 'English' language, please use 'Google Translate' or any other translator. Thanks a lot and stay tuned!

THANKS FOR YOUR SUPPORT. THE BLOG IS RUNNING FOR OVER 2 YEARS NOW!

EXCHANGE LINKS

EXCHANGE LINKS YOUR BLOG URL HERE! *EASY FOR BLOGWALKING*

HISTATS

SHOUTBOX

SHOUT HERE! PLZ TINGGALKAN LINK BLOG ANDA UNTUK DIJEJAK DI ATAS NI (MISTER LINKY) BUKAN KAT SHOUTBOX NI SEBAB SUSAH NAK JEJAK GUNA DUA-DUA.. TQVM :D

FACEBOOK LIKE

Saturday, December 25, 2010

Piala AFF Suzuki 2010: Sejarah Baru Bakal Tercipta

Assalamualaikum w.b.t,

Post kali ni aku nak cerita sikit pasal Piala AFF Suzuki 2010.


Well, malam ni kita bakal menyaksikan perlawanan separuh akhir pertama Malaysia VS Indonesia.. Let's hope that diaorang boleh buat yang terbaik malam ni! I guess the scoreline will be 2-0 memihak kepada Malaysia.. of course la.. support Malaysia ok.. takkan tak nak support negara sendiri kot.. Ok.. jom tengok article Metro yang menarik perhatian aku ni..




pix_middle

EDISI kelapan Piala Suzuki AFF pada tahun ini bakal menobatkan juara baru apabila Malaysia dan Indonesia buat kali pertama bertarung pada perlawanan akhir.

Malaysia mara ke final selepas mengharungi laluan berliku bermula dengan episod dimalukan Indonesia 5-1 pada peringkat Kumpulan A namun kemudiannya bangkit mendadak mengikat juara tiga kali, Thailand tanpa jaringan serta membenam cabaran Laos pada perlawanan terakhir kumpulan.

Skuad bimbingan ketua jurulatih kebangsaan, K Rajagobal itu bagaimanapun berterima kasih kepada Indonesia yang menewaskan Thailand pada perlawanan akhir kumpulan bagi membolehkan Malaysia mara ke peringkat separuh akhir dan berjaya menyingkirkan juara bertahan dan tuan rumah Kumpulan B, Vietnam dengan agregat 2-0.

Situasi sebaliknya diharungi Indonesia apabila meraih mata maksimum daripada tiga perlawanan peringkat kumpulan untuk mengesahkan tempat sebagai pasukan pertama ke peringkat separuh akhir.

Malah tuah memihak mereka pada separuh akhir menentang Filipina apabila kedua-dua perlawanan berlangsung di Stadium Gelora Bung Karno selepas lawan nasib baik mereka berterusan apabila bertemu dengan Filipina pada peringkat separuh akhir dan beraksi pada dua perlawanan di laman sendiri iaitu Stadium Gelora Bung Karno di Jakarta selepas lawan gagal menyediakan stadium yang memenuhi kriteria ditetapkan penganjur.

Sikap tenang dan perancangan rapi serta tidak cemas selepas hilang sekurang-kurangnya 10 pemain utama yang sering menjadi pilihannya akhirnya membuahkan hasil awal daripada disangka.

Adunan pemain muda yang berusia seawal 19 tahun dan pemain senior seperti Mohd Amri Yahyah yang mencecah usia 29 tahun akhirnya sebati apabila berjaya mara ke pentas akhir dengan menyingkirkan juara bertahan, Vietnam. Kelebihan diatas kertas memang memihak kepada Indonesia kerana mempunyai barisan pemain berpengalaman dan beberapa pemain asing yang diberikan taraf kewarganegaraan serta penyokong fanatik skuad bimbingan Alfred Riedl itu.

Malah jentera serangan mereka sudah meledak 15 gol dan hanya melepaskan dua berbanding Malaysia yang menjaringkan lapan gol serta melepaskan enam.

Selain itu kali terakhir Malaysia menewaskan Indonesia di gelanggang sendiri adalah 21 tahun lalu ketika Lim Teong Kim menjaringkan dua gol pada perlawanan akhir Sukan SEA 1989 dan baki lima perlawanan di Malaysia selepas itu menyaksikan Indonesia menang dua daripadanya dan tiga keputusan seri.

Namun statistik itu tidak berguna lagi apabila memasuki final kerana ia pentas berbeza.

Pemain kebangsaan menyedari harapan disandarkan bagi menaikkan kembali maruah bola sepak di pentas antarabangsa dan langkah pertama adalah menakluki Asia Tenggara dengan menjuarai Piala Suzuki AFF.

Semoga pasukan bolasepak Malaysia berjaya untuk melakar sejarah yang bermakna buat negara! Chaiyok2!

Sumber dari myMetro

6 comments:

  1. tetap sokong malaysia.
    walaupun x minat bola..

    ReplyDelete
  2. Afiefah Safieni> bagus2.. support team Malaysia k!

    ReplyDelete
  3. Special Entry : Malaysia Road to Final

    sumer support msia! pastu kol 11 support liverpool pulak :p

    ReplyDelete
  4. Of course! but liverpool tu tak kot.. me support chelsea yeah! Hehehe.. bola non stop malam ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Glee!

Glee!
(Sticky) Catch Glee Season 2 every Wednesday

~EarLy eD!TiOn~

~EarLy eD!TiOn~
(STICKY) The best TV Series EVER!!! *4 me of coz* ^_^