BANNER


Banner

CLICK THIS PLZ!

***CLICK ME PLEASE*** (TQVM :D)

WELCOME!


I made this widget at MyFlashFetish.com.

WELCOME to B3sG!LeR's NeSt

WELCOME to B3sG!LeR's NeSt!

Welcome to my blog!

Therefore, if you have some ideas and comments, don't forget to message me or leave message on the shoutbox!

Thanks for viewing and don't forget to follow my blog! ^_^

Enjoy ur stay here @ B3sG!LeR's NeSt

FOOTNOTE: For those who don't understand 'Malay' and 'English' language, please use 'Google Translate' or any other translator. Thanks a lot and stay tuned!

THANKS FOR YOUR SUPPORT. THE BLOG IS RUNNING FOR OVER 2 YEARS NOW!

EXCHANGE LINKS

EXCHANGE LINKS YOUR BLOG URL HERE! *EASY FOR BLOGWALKING*

HISTATS

SHOUTBOX

SHOUT HERE! PLZ TINGGALKAN LINK BLOG ANDA UNTUK DIJEJAK DI ATAS NI (MISTER LINKY) BUKAN KAT SHOUTBOX NI SEBAB SUSAH NAK JEJAK GUNA DUA-DUA.. TQVM :D

FACEBOOK LIKE

Tuesday, December 21, 2010

Minum Sambil Berdiri?

Assalamualaikum w.b.t,

Post aku kali ni pula bertajuk 'Minum Sambil Berdiri'

Aku rasa ramai yang mengamalkan sikap ni. Sebabnya? Mungkin terburu-buru untuk melakukan perkara-perkara yang lain sampai tak sempat nak duduk merupakan sebab yang jelas.. Sibuk dengan kerja sibuk dengan benda-benda lain.. sampai terlepas pandang isu ni..
Takpun paling simple, tak ada tempat nak duduk.. Yang tu boleh la juga dipertimbangkan..


Apapun aku nak share sikit pasal artikel yang sentuh pasal aspek ni..





Tahukah anda bila kita minum sambil duduk, air yang kita minum akan tersaring oleh sphincter. Sphincter adalah suatu struktur maskuler (berotot) yang bisa membuka (sehingga air kemih dapat lewat) dan menutup. Setiap air yang kita minum akan disalurkan pada pos-pos penyaringan yang berada di ginjal.

Nah jika kita minum berdiri, air yang kita minum tanpa disaring lagi langsung menuju ke kantung kemih sehingga terjadi pengendapan disaluran ureter. Limbah-limbah (pengendapan) yang menyisa diureter inilah yang bisa menyebabkan penyakit kristal ginjal yang merupakan salah satu penyakit ginjal yang berbahaya. Salah satu gejalanya adalah susah buang air kecil.

Adapun cara mengatasinya adalah:
1. Biasakan minum sambil duduk, dan
2. Perbanyak minum air putih.

Tambahan sedikit menurut kajian Islam: Dari Anas dan Qatadah, Rasulullah saw bersabda: Sesungguhnya beliau melarang seseorang minum sambil berdiri, Qotadah berkata: ”Bagaimana dengan makan?” beliau menjawab: “Itu lebih buruk lagi”. (HR. Muslim dan Turmidzi) Bersabda Nabi dari Abu Hurairah, “Jangan kalian minum sambil berdiri! Apabila kalian lupa, maka hendaknya ia muntahkan!” (HR. Muslim)

Jauh sebelum para dokter melakukan riset, Rasulullah SAW telah bersabda ribuan tahun yang lalu. Sungguh pada diri Rasulullah SAW terdapat tanda-tanda bahwa beliau begitu cerdas meskipun tidak bisa membaca dan menulis.

Rupanya ada juga bahaya minum berdiri ni kan.. Hmm.. korang renung2kanlah.. Aku pun tak ketinggalan juga.. kadang-kadang aku pun berbuat demikian juga.. Tapi tu sebelum aku tahu story ni.. Hmm.. tak apa la yang lepas, biarlah lepas.. :D

*credit to P. Adjie (penggemar MBSTW)

8 comments:

  1. i think everyone minum sambil berdiri ryte...hmmm i guess nothing seriously effecting ryte ???

    ReplyDelete
  2. Eason> i don't really sure about that.. but it best that we avoid it.. :)

    ReplyDelete
  3. Seizer> bahasa indon + malay.. haha kalau tak faham.. cuba guna google translate.. tang mana yang tak faham tu?

    ReplyDelete
  4. tak berapa faham bahasa indonesia ni. lol. tapi memang tak elok kan minum berdiri. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  5. yup.. apapun kena selalu amalkan minum duduk.. kalau dah tak boleh sangat tu lain la cerita.. :)

    ReplyDelete
  6. wah entry yang berguna...
    kat rumah ni satu rumah suka minum air kosong,tapi suka minum berdiri...mwahahahha

    ReplyDelete
  7. haha..dah bagus dah minum banyak air kosong.. tapi cara je salah.. :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Glee!

Glee!
(Sticky) Catch Glee Season 2 every Wednesday

~EarLy eD!TiOn~

~EarLy eD!TiOn~
(STICKY) The best TV Series EVER!!! *4 me of coz* ^_^